CHLAMIDIA TRACHOMATIS


Šta je hlamidija? 
Chlamydia trachomatis(hlamidija) je bakterija koja spada u obligatorne intracelularne parazite – ona se ne može razmnožavati van zaražene ćelije. 
 
Kako se prenosi? 
Chlamydia trachomatis se prenosi polnim odnosom sa zaraženom osobom. 
 
Zastupljenost 
Procena je da je oko 4% ljudi zaraženo ovim patogenom, što je čini jednom od najčešćih polno prenosivih patogena. 
 
Simptomi 
Oko 75% zaraženih žena i 50% zaraženih muškaraca nema simptome, tako da većina infekcija ostaje nepoznata i nelečena, što pogoduje nekontrolisanom širenju bolesti. 

Komplikacije i bolesti 
Hlamidija može prouzrokovati brojne bolesti kod muškaraca i žena. Kod oba pola može biti uzrok pojave uretritisa, proktitisa (rektalne bolesti i krvarenja), trakoma i neplodnosti. 
Ukoliko se ne leči ova bakterija može izazvati prostatitis i epididimitis kod muškaraca, dok je kod žena često praćena komplikacijama u smislu akutnog salpingitisa (upale jajovoda) i hroničnog zapaljenja male karlice sa posledičnom neprohodnošću jajovoda i neplodnošću, uz povećan rizik vanmateričnih trudnoća. Sve navedeno može imati za posledicu neplodnost. 
Kod trudnica infekcija hlamidijom može dovesti do prevremenog porođaja. 
 
Dijagnostika 
Hlamidija se lako dijagnostifikuje pomoću testova na bazi DNK, poput onih koje radi LIN LAB laboratorija, i podrazumeva da se PCR metodom detektuje DNK ovog patogena. Ova metoda je mnogo osetljivija od metode uzgajanja kulture, koja daje veliki broj lažno negativnih rezultata.